Hakkımız Çiğnendiğinde Neler Hissederiz Kompozisyon

 

HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİNİZİN İHLAL EDİLMESİ DURUMUNDA NELER HİSSEDERSİNİZ

Hak ve özgürlükler her kişi  için sağlanması gereken şeylerdir. Bir devletin en önemli varlık nedeni  insanların hak ve özgürlüklerinden mahrum kalmamasını sağlamaktır. Eğitim hakkı,   yaşama hakkı, sağlık hakkı hayati haklar ve bunlara bağlı olarak gerçekleşen özgürlükler insanlar için hayati önem taşımaktadır.
Hak ve özgürlüklerin ihlal edilmesi,   aykırı bir durumdur. Her ne olursa olsun insanın yaşama hakkı ve eğitim görme hakkı devam etmelidir. İnsanların kurdukları yaşam , kimseye zararı olmayan ve toplumsal ahlaki ve hukuki sistem içinde yoğrulan bir yaşam  olarak mahrumiyetlerden uzak olmalıdır. Hak ve özgürlüklerin ihlal edilmesi suçun artmasına   neden olabilir.
haklarımız ihlal edildiğinde neler hissederiz,hak ve özgürlüklerimiz ihlal edildiğinde neler hissederiz kompozisyon,Kompozisyon Örnekleri,



Temel Haklar ve Özgürlükler

a. Temel Haklar
 Bu haklar insanın doğuştan sahip olduğu, insanın insanca yaşayabilmesi için gerekli olan haklardır. Bu hakların başlıcaları şunlardır:

1.Yaşama hakkı  En temel haktır. Hiçbir şekilde ortadan kaldırılamaz sınırlandırılamaz.

2.Kişi dokunulmazlığı hakkı  Kişinin hem beden hem ruh bütünlüğünü korumaya yöneliktir.

3.Sağlık hakkı Herkes sağlıklı bir çevrede yaşama ve sağlığını koruyacak tedbirler alma hakkına sahiptir.

4.Eğitim hakkı (Herkes eğitim - öğretim hakkına sahiptir.)

5.Dilekçe hakkı  Herkes şikayetlerini ve isteklerini yetkili makamlara ve TBMM'ye iletme hakkına sahiptir.

6.Özel yaşamın gizliliği  Herkes özel yaşamına ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir. Kanunla belirlenen özel durumlar dışında hiç kimsenin üzeri ve özel eşyaları aranamaz, haberleşme araçları dinlenemez

7.Konut dokunulmazlığı  Hiç kimsenin konutuna izinsiz girilemez.

8.Seçme ve seçilme hakkı  Herkes ülke yönetimine katılmak için seçme ve seçilme hakkına sahiptir. Bu amaçla siyasi parti kurabilir ve siyasi partiler üye olabilir. Ülkemizde yukarıda belirtilen temel haklar anayasa ve yasalarla koruma altına alınmıştır. Devlet bazı özel durumlarda bu haklardan bazılarında kısıtlamaya gidebilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar